Zoetermeerse ‘Dutch Dragons’ naar China

Het afgelopen jaar vierde drakenbootvereniging 'The Dutch Dragons' haar 25-jarig bestaan. Om het jubileumjaar feestelijk af te sluiten, vertrekt er 25 mei een delegatie van The Dutch Dragons naar China. De Zoetermeerders zullen daar, als het enige Nederlandse team, 3 wedstrijden varen gedurende het traditionele drakenbootfestival.

De crew, bestaande uit 25 personen, gaat er 3 steden bezoeken; Nantong (vlakbij Shanghai), Xuzhou (in het noordoosten) en Kai Li (zuiden). Het jaarlijkse, traditionele drakenbootfestival, waar vanuit de sport is ontstaan, vindt dan in geheel China plaats. Het Dragon Boat Festival, ook bekend als Duan Wu Jie (端午節), is een traditionele en belangrijke viering in China die al meer dan 2000 jaar oud is. Het wordt altijd gevierd op de 5e dag van de 5e maand van de Chinese maandkalender. Miljoenen mensen in heel China zijn op de been om de drakenbootraces in hun stad bij te wonen of er zelf aan mee te doen.

Bucketlist

“Een unieke ervaring, die steevast op de bucketlist van iedere ras-drakenbootracer staat”, volgens Arno Heins, voorzitter van The Dutch Dragons. Heins heeft het geluk, dat hij voor de tweede keer in zijn drakenbootcarrière naar de bakermat van deze bijzondere watersport gaat. “In 2008 zijn we ook met onze club gegaan, maar toen naar zusterstad van Zoetermeer Xiamen en naar Miluo. En wat we daar meemaakten, was ongekend; de gastvrijheid, het enthousiasme van het publiek naar ons als Nederlands team toe, maar ook hoe massaal het drakenbootfestival er beleefd wordt. Tienduizenden mensen langs de kant is er geen uitzondering. Daar steken de enkele tientallen enthousiastelingen bij een Nederlands NK Drakenbootracen wel wat magertjes bij af”, lacht hij.

Combi ervaring en sportieve ambitie

Voor de meeste deelnemers aan deze trip is het een nieuwe, unieke ervaring. De insteek van het team is dan ook de ultieme China-ervaring op te doen, maar de Dutchies willen, ambitieus als ze zijn, uiteraard ook een gooi doen naar het podium. “Naar ons beste kunnen varen en een prijs pakken zou het mooiste zijn”, aldus Heins. “Maar het niveau ligt er erg hoog, niet te vergelijken met de sport in Nederland. Wij zijn al jaren Nederlands kampioen op alle afstanden, maar racen in China is wel van een ander kaliber. Hij besluit: “We gaan ons onderdompelen in het festival geweld: hard varen maar ook genieten van alle onvergetelijke indrukken!”

teamfoto china

Het afgelopen jaar vierde drakenbootvereniging 'The Dutch Dragons' haar 25-jarig bestaan. Om het jubileumjaar feestelijk af te sluiten, vertrekt er 25 mei een delegatie van The Dutch Dragons naar China. De Zoetermeerders zullen daar, als het enige Nederlandse team, 3 wedstrijden varen gedurende het traditionele drakenbootfestival.


De crew, bestaande uit 25 personen, gaat er 3 steden bezoeken; Nantong (vlakbij Shanghai), Xuzhou (in het noordoosten) en Kai Li (zuiden). Het jaarlijkse, traditionele drakenbootfestival, waar vanuit de sport is ontstaan, vindt dan in geheel China plaats. Het Dragon Boat Festival, ook bekend als Duan Wu Jie (
端午節), is een traditionele en belangrijke viering in China die al meer dan 2000 jaar oud is. Het wordt altijd gevierd op de 5e dag van de 5e maand van de Chinese maandkalender. Miljoenen mensen in heel China zijn op de been om de drakenbootraces in hun stad bij te wonen of er zelf aan mee te doen.

Copyright © 2018 The Dutch Dragons. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.

Ontworpen door Liese Steigenga