MONKEYJUMBLE SAARBRÜCKEN 2017

Een nogal persoonlijk verslag van Kees 

Zondag 8 oktober

01.00 uur
Er bijt een aap in mijn schouder als ik me op mijn linkerzij draai. Ik word wakker in een verduisterde kamer. Naast mij ligt een snurkende, bebaarde man. Hoe ben ik hier terechtgekomen?

Vrijdag 6 oktober

15.30 uur
Denkend aan Holland zie ik brede verkeersstromen traag over oneindig asfalt gaan.
Rijen oplichtende matrixborden als strenge wachters aan de einder staan…
De lucht hangt er laag en de zon wordt er langzaam in grijze veelkleurige dampen gesmoord,
en in alle gewesten wordt de stem van het water met zijn eeuwige rampen gevreesd en gehoord.

Vier peddelaars in een auto hebben de stem van het water gehoord en laveren langzaam tussen brede verkeersstromen naar hun bestemming, bijna 500 km verder: de Monkey-Jumble in Saarbrücken, het grootste drakenbootevent van Europa.

21.00 uur
Naar verluidt is de Duitse identiteit onlosmakelijk verbonden met het Duitse woud. Dat moet dan wel een duistere identiteit zijn, want het bos waardoor onze auto, door wegafzettingen gedwongen, een weg zoekt, vormt het decor van een donker sprookje: onverlichte kronkelwegen waaruit lokale weggebruikers luid claxonerend met hoge snelheid opdoemen, Hobbitdorpjes en slechts sporadisch een pleisterplaats, waar in de kelder verkoopautomaten smoezelige seksattributen aanbieden – voor de echte doe het zelvert – en in de gelagkamer restanten voedsel in warmhoudbakken verpieteren, wachtend op de laatste klanten van die dag.

22.30 uur
Ibishotel, Saarbrücken. Ons verblijf voor de eerstvolgende twee nachten. Daar ontmoet ik mijn kamergenoot, die desgevraagd zonder aarzelen zijn tube tandpasta beschikbaar stelt: de mijne ligt nog thuis. Bedankt, Frank!

Zaterdag 7 oktober

09.00 uur
Breakfast of champions. Een uur later hereniging met nagereisde peddelaars, die heel wat korter dan het vrijdagmiddagcohort in de auto hebben gezeten, maar daarvoor wel bij nacht en ontij hun nachtrust moesten afbreken.

11.00 uur
Serieuze monkeybusiness nu. Op naar de wedstrijdlocatie, waar de tegenstanders met functioneel optimisme begroet worden. In alles stralen we uit dat het onze dag is. Het omkleden in een parkeergarage doet daar wel wat afbreuk aan. Een man in onderbroek, op een been, dat biedt geen intimiderende aanblik. Coach Arjo lijkt niet ontevreden, de meesten van ons zijn niet meer dan tien minuten te laat voor zijn powertalk.

14.25 uur
In de boot (nr 15), positie gekozen. De stem van het water – ‘met zijn eeuwige rampen’ – is niet te verstaan door stimulerend bedoelde muziek, gemixed met apengeluiden en geaccentueerd door een op 50 boten live uitgevoerde percussieset. Wie heeft er nog behoefte aan een Prinsengrachtconcert?

14.30 uur
Kanonschoten. Jetzt geht’s los! Hoe vaak hebben we dit niet uitgevoerd: 3 x 6, door naar 30 en daarna lange, rake klappen? Gevolgd door 10 kraaacht! Afgewisseld door ‘ups’ in de bochten. Routine krijgt geen kans, het is werkwater en dan varen er ook nog tientallen andere teams in de weg. Xenia serveert ons meer pannenkoeken dan we gewend zijn. De omstandigheden trekken een zware wissel op de stuurmanskwaliteiten van Frank, die scherp vaart, waar het kan meesurft op een golf en zich in de bochten niet laat aftroeven. Door de omvang van het veld en de lengte van de wedstrijd, 11 km, is de race anders dan alle wedstrijden die ik hiervoor gevaren heb. En, moet ik bekennen, zwaarder… Bedankt, dames achter en naast me in de boot, voor jullie wake up calls die me bij de les hielden. Drakenbootvaren is een teamsport, ook en misschien wel juist op de moeilijke momenten.

15.27 uur
Zieleinlauf! Een lange sprint, die wel verlengd lijkt tot voorbij het moment waarop ik nog vermogen kan leveren.
Is die tank dan nog niet leeg? Eindelijk, de zoete klanken van ‘laat maar lopen’…  57.13, 20e plaats, later gecorrigeerd tot 21e positie. Ik kantel naar achteren en wordt opgevangen door de dame op mijn achterbank. Dank, Denise. ‘Gij schraagt me als ik wankel’.

22.00 uur
Achter een bonk vlees en een biertje in een carnivorenpaleis. Sidney laat ook buiten de boot zien dat hij een thrillseeker is: hij demonstreert de ‘suicide by tequila’. Omdat ook minderjarigen dit verslag kunnen lezen, laat ik het recept achterwege. Pas je wel goed op jezelf, Sid Vicious?

23.30 uur
Out…

 

MJ20172

Copyright © 2019 The Dutch Dragons. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.

Ontworpen door Liese Steigenga